inici > Educació en positiu

Com eduquem i entrenem els nostres gossos?


Quan parlem d'educació canina hem de saber, en primer lloc, que existeixen dues tendències diferents i contraposades a l'hora d'impartir-la: la denominada tradicional o punitiva i la que es coneix com moderna o positiva.


La primera (tradicional o punitiva) limita la seva manera d'operar al que s'ha conegut sempre amb el terme "ensinistrament", sense aprofundir en l'educació pròpiament dita. Se centra exclusivament a fer complir un nombre determinat d'ordres (al gos se li imposa l'acció) de manera mecànica (el gos no sol entendre què se li està demanant), i fent servir la major part de les vegades tècniques que provoquen aversió en els gossos amb càstigs com estrebades de corretja, punxades amb collars de punxes, descàrregues elèctriques, cops, etc. Totes aquestes tècniques produeixen al gos greus danys físics i/o psicològics.


Aepa-Catalunya no comparteix en absolut l'ús d'aquestes tècniques i treballa sense descans des d'un punt de vista pedagògic perquè en un futur pròxim quedin al més obsoletes possible.


Aepa-Catalunya és partidària de treballar aplicant una tendència més moderna dins d’aquest àmbit: l'educació canina en positiu.


Entenem que el nostre treball ha de ser responsable, eficaç i perdurable, per això els nostres gossos reben una educació i un entrenament que van més enllà del simple ensinistrament. Considerem que no és èticament acceptable el fet d'obligar un gos a complir una determinada acció i, per tant, no utilitzem ordres sinó senyals ja que estem convençuts que al gos cal indicar-li, assenyalar-li, demanar-li simplement com ens agradaria que portés a terme cadascuna de les indicacions que li donem.


Tampoc compartim un aprenentatge impositiu on el gos respongui de manera mecanitzada, així, als nostres gossos els ensenyem a entendre el perquè d'allò que els demanem en cada moment, d'aquesta forma el nivell de col·laboració que obtenim és molt elevat i la durada d'allò après molt més generosa en el temps. Així mateix, podem afirmar amb rotunditat que la nostra filosofia de treball implica l'ús de mètodes on qualsevol situació que comporti càstig és rebutjada per ser considerada moralment inadmissible.


Basem el nostre sistema de treball en el reforç positiu que, per entendre'ns, són com unes petites recompenses que donem al gos quan realitza correctament una acció, mentre que si s'equivoca, simplement la ignorem. Aquestes recompenses que fem servir (reforçadors) poden ser d'ordre tròfic (menjar), lúdic (jocs, activitats divertides), interacció social (carícies, passejades), etc. D'aquesta forma aconseguim que els gossos que entrenem siguin molt més estables emocionalment i evitem que es vegin afectats per nivells elevats d'estrès.


logo AEPA - Catalunya
català | español
AAA

Notícies

veure-les totes
Administració
petjades de gos petjades de gos petjades de gos petjades de gos