inici > Gos d'assistència

Què és un gos d'assistència?

Rep aquesta denominació aquell gos que ha estat educat i entrenat per donar suport físic i/o psíquic a persones amb algun tipus de discapacitat.


Podem classificar els gossos d'assistència d'acord amb aquests grups:

 1. GOS DE SERVEI
 2. GOS DE SENYALITZACIÓ DE SONS
 3. GOS D'AVÍS
 4. GOS D'AUTISME
 5. GOS GUIA o PIGALL


GOS DE SERVEI

Es tracta d'un gos educat i entrenat per ajudar persones que tenen una discapacitat física (paraplegia, tetraplegia, esclerosi, etc.). Poden oferir ajudes de diversa índole a la persona usuària; entre moltes altres podem trobar aquestes:

 1. Obrir i tancar portes (portes d'entrada i de l'interior de l'habitatge, dels armaris, de la nevera, de la rentadora, etc.).
 2. Obrir i tancar interruptors (llums, alarmes, etc.)
 3. Obrir calaixos, portar-nos els objectes demanats, i tornar-los a tancar.
 4. Recollir objectes de terra (des d'una crossa fins a una targeta de crèdit, passant per monedes, peces de roba, llibres, claus, etc.).
 5. Portar objectes (bosses de la compra, cistells amb petits objectes, diari, etc.).
 6. Acostar-nos objectes (mòbil, medicaments, comandament TV, etc.)
 7. Ajudar a vestir-se i desvestir-se (treure sabates, mitjons, jaqueta, descordar cremalleres, etc.)

Però el suport que ofereix un gos de servei no només és físic, sinó també psicològic: la persona que n’és usuària, gràcies a la seva ajuda, pot aconseguir un grau elevat d'independència, un nivell important d'autoconfiança, guanyar en seguretat, millorar la seva integració social, trobar-se alliberada en deixar de ser el centre d'atenció, etc., i alhora, comptar amb un aliat que de manera incondicional li oferirà afecte, companyia i joc.


GOS DE SENYALITZACIÓ DE SONS

Denominem així aquells gossos que són educats i entrenats per ajudar persones sordes o que pateixen una discapacitat auditiva.


Se'ls ensenya a diferenciar grups de sons que podríem classificar en continus, que són aquells que es produeixen amb certa freqüència i que no impliquen risc ni per a la persona usuària ni per al seu entorn, i en intermitents, que són aquells que es produeixen de manera esporàdica però, a diferència dels continus, sí que comporten determinats nivells de risc per a la persona usuària i per al seu entorn. .


Sons continus:

 1. Identificació de timbres: porta d'entrada, intèrfon, intercomunicadors de vídeo, etc.
 2. Telefonia mòbil i fixa
 3. Electrodomèstics: microones, forn, assecadora, etc.
 4. Rellotges i avisadors: despertador, temporitzador cuina, etc.


Sons intermitents:

 1. Alarmes: domèstiques (foc, gas) o al carrer (ambulàncies, policia)
 2. Procedents de persones: nadons plorant, reconèixer quan criden el nom de la persona usuària...
 3. Trànsit i transports: clàxon d'automòbils, xiulet del tren, etc.


Al gos de senyalització de sons se l’entrena perquè identifiqui la font del so i avisi utilitzant llenguatge gestual, com per exemple, tocar el peu o la cama de la persona usuària amb la pota, aixecar-se sobre les potes del darrere i recolzar-se sobre les cames del seu acompanyant o donant salts davant de la persona per cridar la seva atenció o evitar que segueixi en una determinada direcció.


GOS D'AVÍS

Es coneix amb aquest nom aquells gossos que són educats i entrenats per ajudar persones que pateixen epilèpsia o diabetis. Una de les seves funcions principals és donar l'alerta mèdica.


GOS D'AUTISME

Responen a aquest qualificatiu aquells gossos educats i entrenats per ajudar persones amb trastorns de l'espectre de l'autisme.


GOS GUIA o PIGALL

Són aquells gossos educats i entrenats per ajudar persones cegues o que pateixen una discapacitat visual.


logo AEPA - Catalunya
català | español
AAA

Notícies

veure-les totes
Administració
petjades de gos petjades de gos petjades de gos petjades de gos